Ett julrecept med jultema från oss!
Idag delar vi med oss av ett julrecept till er, något gott att njuta av i december.
Pepparkakscheesecake med lingonsås!
Ingredienser
För pepparkakskexbotten:
- 200 g pepparkakor - gärna cederpepparkakor
- 100 g smör, smält
För cheesecakesmet:
- 3 st gelatinblad
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 250 g.créme fraiche
200 g färskost, av philadelphiatyp
För lingonsås:
- 2 dl frysta lingon
- 1/2 dl socker
- 1/2 dl vatten
Instruktioner
För pepparkakskexbotten:
- Krossa pepparkakorna till fina smulor, antingen med en matberedare eller genom att lägga dem i en plastpåse och använda en kavel.
- Blanda de krossade pepparkakorna med det smälta smöret tills det är väl blandat.
- Tryck ut blandningen jämnt i botten av en bakform med löstagbar kant. Ställ i kylskåpet medan du förbereder cheesecakesmeten.
För cheesecakesmet:
- Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig.
- Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och rör ner dem i grädden. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.
- Rör ner färskost och créme fraichen i grädden. Vispa till en slät kräm och häll den i pajformen.
- Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills den har stelnat.
För lingonsås:
- Koka upp lingon, socker och vatten i en kastrull.
- Låt det sjuda i cirka 10-15 minuter tills såsen tjocknar.
- Låt såsen svalna innan du serverar den över cheesecaken.
Servering:
- När cheesecaken är ordentligt kyld, häll lingonsåsen över toppen.
- Skär i bitar och servera. Dekorera eventuellt med extra pepparkakssmulor eller färska lingon.
Denna pepparkakscheesecake med lingonsås är den perfekta kombinationen av julens smaker och kommer garanterat att bli en hit vid ditt julbord! 🍰🎄✨